Museu d'Art Contemporani Florencio de la Fuente

Esteu aquí

El Museu d'Art Contemporani "Florencio de la Fuente"destaca per diversitat temàtica, estilística, de tècniques i procediments

El Museu d'Art Contemporani "Florencio de la Fuente"destaca per diversitat temàtica, estilística, de tècniques i procediments

Requena, lluny dels circuits de les grans mostres i dels grans museus nacionals, mai ha deixat d'aspirar a conèixer i gaudir de l'art contemporani. L'esforç que des de l'Ajuntament s'ha fet en els darrers anys, sempre ben valorat per tots, manifesta la dedicació d'una ciutat amb una llarga trajectòria al món de la plasticitat, amb les seves escoles d'arts a principis del segle XX i la seva consolidada programació exposicions a la Sala de l'Antic Mercat.

El muntatge d'un museu d'art contemporani a Requena, va suposar la culminació d'un camí i una vocació de la ciutat, alhora que l'inici d'una nova etapa en què aquesta bona infraestructura va donar una nova dimensió a les activitats i programes d'art contemporani a Requena i a la vegada el projecte de l'imatge de la ciutat.

EL EDIFICI

L'edifici on es troba ubicat el Museu d'Art Contemporani Florencio de la Fuente pertany a la Fundació Lucio Gil Fagoaga i va ser cedit a l'Ajuntament per 25 anys per instal·lar un museu d'art contemporani. Fou restaurat amb càrrec al Programa d'Equipaments Culturals de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, amb la participació de la Diputació de València i el suport dels fons Líder de la Unió Europea.

Aquest immoble, situat a la Costa de l'Àngel al barri de La Vila de Requena, és un espai singular, no només per les seves dimensions, sinó perquè constitueix un element destacable dins de les senyals d'identitat del barri. Les seves balconades o soleres i la seva ubicació a la costa d'accés de la zona sud-oest del barri sempre li han conferit un caràcter diferenciador constituint-se en una de les imatges més conegudes i emblemàtiques de tot el conjunt Històric-Artístic.

Està dividit en cinc altures de les quals dues es dirigeixen directament al carre Fuente del Pino, amb accés directe per a vehicles de transport pesat, i tres corresponen a l'espai urbà de La Vila, on es troben els espais públics expositius. D'aquesta manera, els espais d'arxiu, administració, gestió, magatzem i tallers estan localitzats en els espais inferiors, reservant-se les tres altures de la casa a sales d'exposicions on s'ubiquen mostres temporals i permanents. L'edifici està dotat amb moderns sistemes de vigilància i detectors de moviment.

La capacitat aproximada d'exposició de treballs a l'edifici està entorn de 80 peces en els seus més de 160 metres lineals de paret útil i 450 m2 de superfície d'exposició. Els espais expositius estan especialment dissenyats per acollir les obres d'art i per adequar-se, en les millors condicions possibles, als diferents suports i materials, amb control de temperatura, humitat i intensitat lumínica.

LA COL·LECCIÓ

Florencio de la Fuente era propietari d'una àmplia col·lecció d'art contemporani compost per pintures, gravats, escultures, dibuixos i objectes artístics tant nacionals com internacionals. I que, encara que en principi l'adquisició d'aquesta col·lecció va ser per a la seva realització personal, la seva major il·lusió era que, aquesta col·lecció, serviria per al coneixement i gaudi de la població en general, i especialment per al públic infantil, per fomentar-los així la valoració de l'art contemporani en les noves generacions.

La col·lecció del Museu d'Art Contemporani "Florencio de la Fuente" destaca per la seva diversitat temàtica, estilística, de tècniques i procediments. Firmes conegudes internacionalment com Miró, Dalí, Tàpies, Rueda, Mompó, Torner o Miquel Navarro es barregen amb joves realitats del panorama espanyol com Castrortega, Villa-Toro, Vallribera, Muriel o Plensa. Figures destacades de l'art sud-americà com Guayasamín, Lam o Carlos Cañas comparteixen protagonisme a la col·lecció amb els japonesos Keiko Sato o Yamaoka.

Tot aquest panorama variopint té un gran element aglutinador: el gust, l'opinió i la selecció de Florencio de la Fuente, que fa que aquests últims 50 anys de l'art contemporani espanyol apareguin en una vision renovadora i unitària.

En actualitat a Requena tenim depositades, per properes exposicions, més de 400 peces de la seva col·lecció que constitueixen el fons del Museu d'Art Contemporani "Florencio de la Fuente".

EXPOSICIONS

El museu es va concebre com una espai modern en el qual es succeeixen exposicions temporals dels seus propis fons, de col·leccions d'altres museus, de la col·lecció particular de Florencio i fins i tot de l'Ajuntament. En totes elles trobem artistes representatius del panorama nacional i internacional.

Actualment, al Museu d'Art Contemporani de Florencio de la Fuente podem veure una exposició formada per obres pertanyents al fons del museu.

EXPOSICIONS REALITZADES

Julio 2005. Exposición inaugural. Amb la col·laboració del Museo de la Fundación Florencio de la Fuente de Huete (Cuenca)

2005. Transferències. Amb la col·laboració del Museu de Menorca y el Govern de les Illes Balears

2005. Francisco Rojas (Toledo)

2006. Vientos cercanos. Iberoamericanos. Amb la col·laboració de AM Drago's Sala de Arte de Madrid

2006. Josep Vallribera "Crida al risc". Amb la col·laboració del Museo d'Art Jaume Morera de Lleida i el Ludwig Museum im Deutschherrenhaus Koblenz

2007. Romà Vallés "Arquitecturas cósmicas". En col·laboració amb el Museo de Teruel, el Ayuntamiento de Valderrobles i la Comarca del Matarraña

2007. Antonio Villa-Toro "Felipe II y su corte". En col·laboració amb la Fundación Antonio Gala per a jóvens creadors (Córdoba) i Annta Gallery (Madrid)

2008. Carteles de Guerra. En col·laboració amb la Universitat de València

2009. Ouka Leele. En col·laboració amb el Museu d'Art Contemporani d'Elx i els ajuntaments de Almussafes, Carlet, El Campello i Altea

2009. Ismael Berkane "A tu mirada". En col·laboración amb Encant Menorca

2010. Juan Barberá "Reflexiones de un villano. Pintura y objeto". En col·laboració amb Klaus Kramer Arte Actual_Aktuelle Kunst (Altea)

2010. José Morea "ABCaos".

2011. Ediciones H. Jenninger y fragmento de la colección Jenninger / Vallribera. En col·laboració amb el Centre Arts de Juneda (Girona)

2011. Vicente Castellano "...de l'atelier". GIRARTE en col·laboració amb la Diputación de Albacete i els ajuntaments d'Alzira, Almansa i Ibi

2013. Cano "Figura entre maestros". En col·laboració amb el Museo Taurino de València

2013. Henri Dechanet. En col·laboració amb la Fundación Antonio Pérez (Cuenca)

2014. Yturralde obra gráfica. Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València

2014. PIlar Perdices "Paisajes de la memoria". Amb la col·laboració de ARTFACTUM (Barcelona)

2014. Bernhard Lehmann "Brot und Wasser". Amb la col·laboració de la Galería Cànem i Edicions H. Jenninger

2015. Manuel Piña "La moda no se lleva, se siente". Amb la col·laboració del Museo Manuel Piña del Ayuntamiento de Manzanares

2015. José Mª Avilés. En col·laboració amb Art-Estudi Gelida (Barcelona)

2015. Gerardo Stübing "Un camí, dues mirades". En col·laboració amb la Universitat de València.

2016. Agustí Penadés “Acció-procés-configuració”. Amb la col·laboració de ARTFACTUM (Barcelona)

2017. Memoria de la Modernidad. Amb la col·laboració de la Diputación de Valencia i dins del programa “La Diputació a les Comarques”

2017. Josep Vallribera “Einstein, Newton, Bach… van camino de Requena". Amb la col·laboració de Edicions H. Jenninger

2018. ANZO "Geometría". Amb la col·laboració de la Fundación ANZO CV (València)

2018. Nobuku Watabiki. "El zorro sabe muchas coasa, pero el erixo sabe una gran cosa". Amb la col.laboració de Edicions H. Jenniger

2019. Ernst Voland. Amb la col·laboració d'Edicions H. Jenninger

EXPOSICIONS REALIZTADES PER FLORENCIO DE LA FUENTE A LA SALA "EL CASTILLO" DE REQUENA

Novembre 2000.  Pedro de Matheu

Febrer 2002. Henri Dechanet

Juliol 2002. Antonio Villa-Toro

2003

Gener. Alberto Jonquieres  

Febrer. Miquel Guillem

Abril.Hans Sünderhauf

Maig. Vicent Ahuir

Juny. Consuelo Chacón

Agost. Francisco Bores

Novembre. Antonio Villa-Toro

Decembre. Henri Dechanet

2004

Febrer. Michel Barboult

Maig. “La princesa de Éboli” (Colectiva)

Novembre. José Basset

Decembre. Javier Martínez Valle

2005

Març. El románico en la obra de Alberto Hernández

Abril. Henri Dechanet

Maig. Juan Luis Molero

Juny. Claude Doustaly

Juliol. Miguel ángel Moset

Agost. José Manuel Velasco

Octubre. Francisco Rojas

Novembre. Villa-Toro y McNamara

Decembre. Svetla Georgieva y Felip Caldés

2006

Gener. Grupo Tolmo

Febrer. Grupo Cuenca

Març. Cristina Malumbres

Abril. Bárbara Rueda

Maig. Vicenç Ochoa

Juni. Madrid Arte Contemporáneo (col·lectiva) 

Agost. Jack Bercand

Septembre. Carlos Serrano

Novembre. Rufo de Mingo

Decembre. Alberto Jonquieres

2007

Juliol Leonor Fini

 

  • Detalle Museo Arte Contemporáneo Florencio de la Fuente
  • Detalle Museo Arte Contemporáneo Florencio de la Fuente
  • Detalle Museo Arte Contemporáneo Florencio de la Fuente

Compartix-ho

Site developed with Drupal